Страните от Г-7 настояват за запазване на пределната цена на руския петрол на нива от 60 долара за барел, съобщава американският вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

По данни на изданието служители на Европейската комисия са уведомили страните-членки на Общността за позицията на страните от Г-7. Източници на вестника отбелязват, че в хода на среща с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън е обявил нежеланието на Вашингтон да коригира петролните санкции срещу Русия.

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ е отказал коментар за вестника по въпроса.

По-рано Bloomberg, позовавайки се на източници, съобщи, че група страни от ЕС са предложили да се намали таванът на цената на руския петрол до 51,45 долара за барел.

На 5 декември 2022 г. влезе в сила ембаргото на ЕС за доставки по море на петрол от Руската федерация. Страните от Г-7, ЕС и Австралия въведоха таван на цената на руския петрол, доставян по море, на ниво от 60 долара за барел за техните кораби и територии. От 5 февруари 2023 г. подобни ограничения започнаха да важат за доставките на петролни продукти от Русия. Таванът бе определен на 100 и 45 долара за барел в зависимост от категорията петролни продукти. Промените в тавана на цените изискват съгласието на всички страни от ЕС и членовете на Г-7.