Страните от Групата на седемте (Г7) и ЕС в рамките на 11-ия пакет от санкции срещу Руската федерация възнамеряват да забранят вноса на руски тръбопроводен газ по маршрути, по които Москва преди това е намалила доставките. Това съобщи в неделя Financial Times, позовавайки се на проект на изявление на лидерите на Г-7.

Според изданието решението, което лидерите на Г-7 ще вземат на срещата на върха в Хирошима, трябва да попречи на възобновяването на износа на газ по тръбопроводи от Русия към страни като Полша и Германия. Доставките на газ от Москва за тези дестинации на практика бяха прекратени през 2022 г. Санкциите може да засегнат и северната част на руския тръбопровод "Дружба", който доставя енергия на полски и германски рафинерии, пише вестникът.

Според проектодекларацията Г-7 и Европейският съюз възнамеряват да продължат да намаляват използването на руски енергоносители, "включително предотвратявайки повторното отваряне на затворени преди това маршрути“, поне докато не бъде решен конфликтът в Украйна. Един от служителите коментира пред изданието, че санкциите са необходими, за да се "гарантира, че партньорите няма да променят мнението си в хипотетично бъдеще“. Уточнява се, че забраната ще бъде предимно символична и едва ли ще се отрази незабавно на доставките на газ, но "подчертава решимостта на Брюксел да направи трайно бързо и болезнено излизане от десетилетна зависимост от руските енергоносители“.

По-рано Bloomberg съобщи, че ЕС предложи да се формализира спирането на доставките на руски петрол по тръбопровода "Дружба" за Германия и Полша, които преди това отказаха да го купуват на национално ниво. В същото време ще останат в сила изключенията, които предполагат доставката на петрол през южния участък на газопровода за Унгария, Словакия и Чехия.

На 5 май предстоящият 11-ти пакет от санкции срещу Русия беше внесен за одобрение в страните от ЕС.