Страните от Г-7 и Австралия се договориха да определят фиксирана максимална ставка за руския петрол вместо динамичен коридор, който също се обсъжда, съобщава Reuters, позовавайки се на източници.

Решението за фиксиран таван на цените на петрола от Руската федерация се очаква да бъде взето от тези страни в края на ноември. Източникът заяви, че Г-7 и Австралия "решиха да определят фиксирана таванна цена, която да се преразглежда редовно и да не бъде отстъпка от [световния] ценови индекс" за петрола.

Твърди се, че подобен механизъм ще спомогне за увеличаване на стабилността на световния пазар на петрол, както и ще опрости спазването и ще минимизира тежестта върху участниците на пазара. Динамичен коридор, обвързан с индекса и предполагащ отстъпка от текущата цена, според източника, може да доведе до прекомерна волатилност. Отбелязва се, че това дава на Москва влияние върху пазара чрез намаляване или увеличаване на обема на предлагания петрол. Договарящите страни се страхуват от това.

Твърдият таван на цените обаче създава и известни затруднения, отбелязват източниците на агенцията. Тъй като се предполага, че таванът на цените ще бъде подложен на редовна ревизия, това ще изисква голям брой срещи и ще засили бюрократичните процеси между страните по това споразумение. За това каква цена може да бъде определена, в какви граници източниците на Reuters не съобщават.

Руският вицепремиер Александър Новак каза пред репортери на 1 септември, че Москва ще спре доставките на петрол и петролни продукти за страни, които решат да ограничат цената на петрола от Русия. Както подчерта вицепремиерът, Русия няма да работи "на непазарни условия". В същото време Новак нарече "пълен абсурд" предложенията за налагане на ограничения върху цената на руския петрол.

Руският президент Владимир Путин, говорейки на форума на Руската енергийна седмица, също каза, че Русия няма да доставя енергийни ресурси на онези страни, които биха ограничили цените.