В рамките на срещата на върха в японския град Хирошима лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) ще обявят нови мерки за затягане на санкциите срещу енергийния сектор на Руската федерация и спиране на заобикалянето на ограниченията срещу Москва, предава Reuters.

Източници на агенцията разкриват, че новите мерки, които лидерите на страните от Г-7 ще обявят на срещата на 19-21 май, са насочени към предотвратяване на "заобикалянето на санкциите с участието на трети страни“ и срещу енергийния сектор на Руската федерация, както и за "ограничаване на търговията, която поддържа въоръжените сили на Руската федерация“.

Американските власти чакат обявяването на "седемте“, за да променят правилата за износ в Руската федерация. Съгласно новите правила "поне за определени категории стоки всеки износ се забранява автоматично, ако не са включени в списъка на одобрените стоки“. В материала се казва, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън "по-рано е търсила съгласието на членовете на Г-7 за промяна на подхода към санкциите, който към днешна дата позволява всички стоки да се продават на Русия, освен ако не са изрично включени в черния списък“. САЩ искат новият принцип да се спазва поне по отношение на тези доставки, които според тях са най-важни за отбранителния потенциал на Руската федерация.