Според волята на страните от Г-7 Китай трябва да "окаже натиск върху Русия“ да прекрати войната в Украйна и да изтегли войските си. Народната република е "насърчена“ да подкрепи всеобхватни мирни инициативи, които зачитат териториалната цялост на Украйна. Това става ясно от комюникето от срещата на върха на седемте демократични индустриализирани страни (Г-7) в Хирошима, съобщава германският вестник Die Zeit. След нахлуването в Украйна обаче Китай дори не осъди агресията, а подкрепи президента Владимир Путин, коментират в редакцията на изданието.

В същото време страните от Г-7 са загрижени за регионалното напрежение в Източна и Югоизточна Азия. По отношение на претенциите на Китай към Тайван и в Източно и Южнокитайско море, държавите от Г-7 заявяват: "Ние решително отхвърляме всеки едностранен опит да се промени статуквото чрез насилие и принуда“. Мирът и стабилността във важния морски път през Тайванския пролив са от съществено значение за сигурността и благосъстоянието на световната общност.

Страните от Г-7 потвърдиха, че тяхната политика за единен Китай не се е променила. Правителството в Пекин е признато за единственото легитимно правителство на Китай. Комунистическото ръководство смята Тайван за част от народната република и заплашва да го завладее. Демократичната островна република обаче се управлява независимо повече от седем десетилетия.

От гледна точка на страните от Г-7 "няма правно основание" за териториалните претенции на Китай в Южнокитайско море. Групата също така отхвърля милитаризацията на морското пространство от Китай. В изявлението се цитира решението от 2016 г. на Международния арбитражен съд в Хага, който обяви претенциите на Пекин за незаконни, като "важен крайъгълен камък“. Решението е "правно обвързващо". Китай обаче игнорира присъдата.

Китай претендира за юрисдикция върху почти цялото Южнокитайско море. Това се отнася и за стратегически важни и богати на ресурси райони, към които държави като Индонезия, Малайзия и Филипините имат претенции. Страните от Г-7 изразиха "много загриженост" за ситуацията както в Южнокитайско море, така и в Източнокитайско море, където Пекин също е в спор с Токио за острови.

Окончателната декларация също повдигна загриженост относно ситуацията с правата на човека в Тибет и в Синдзян-уйгурски автономен регион, както и в Хонконг.

Справянето с Китай е една от централните теми на срещата. С оглед на нарастващата конкуренция с авторитарни държави като Русия и Китай, държавните и правителствените ръководители на Г-7 искат да укрепят собствените си икономики. "Действаме в съответствие с националния си интерес“, се казва в проекта на заключителната декларация. Те искат да си сътрудничат с Китай, например в опазването на климата и здравето или в стабилизирането на световната икономика: "Нашият политически подход не е да навредим на Китай. Ние не искаме да възпрепятстваме икономическия прогрес и развитие на Китай“, се подчертава изрично в текста.