Министрите на външните работи на страните от Г-20 не успяха да се споразумеят за текста на заключителната декларация в частта й за войната в Украйна. Това заяви първият дипломат на домакина Индия пред журналисти след срещата на групата, съобщава Bloomberg.

"Като се има предвид състоянието на поляризация около Украйна, не може да се постигне консенсус“, отбеляза Субрахманям Джайшанкар, добавяйки, че домакинът ще издаде окончателен документ, а не формално съвместно изявление. "Има случаи, когато нямате споразумение между страните от Г-20.“

Подобна среща на министрите на финансите от Г-20 и ръководителите на централните банки през почивните дни също не успя да постигне консенсус по казуса, принуждавайки домакина Индия да издаде резюме на председателя вместо съвместно комюнике. На тази среща Русия и Китай се отклониха от формула, установена на срещата на върха през ноември, възразявайки срещу използването на думата "война“.

Джайшанкар не даде подробности за конкретните дискусии в четвъртък. Но високопоставени индийски служители, които са пряко запознати с въпроса, разкриват, че и Москва, и Пекин са отхвърлили думата "война“.

Те дадоха малко други подробности и поискаха да не бъдат назовавани, позовавайки се на частния характер на дискусиите.

По-рано в четвъртък Китай подчерта необходимостта дипломатите от Г-20 да надградят консенсуса от срещата на върха през ноември в Бали, сигнализирайки за усилие за премахване на миналите разногласия относно конфликта. "Трябва да надградим нашата добра работа в Бали и да продължим напред за по-голям напредък“, каза китайският външен министър Цин Ган.