Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт отхвърли доставката на оръжия от Германия за Киев с аргумента, че диалогът за разрешаване на конфликта в Украйна продължава. Тя заяви това в интервю за медийната група Funke.

"Германското правителство дълго време, и в предишни законодателни периоди ,се придържаше към ясна позиция, според която ние не доставяме оръжия на кризисни региони, за да влошаваме допълнително ситуацията там“, каза Ламбрехт. Според нея позоваването на факта, че Германия е предоставяла оръжия на кюрдите в Северен Ирак, не е основателно. "Ситуацията беше съвсем различна“, каза министърът. Тя посочи, че "там са били убивани и продавани в робство хора", а германското правителство изобщо не е имало страна - контрагент, с който би било възможно да се проведе диалог за решаване на проблема.

"По време на конфликта в Украйна имаме партньори, които отново седят на масата за преговори, например в Съвета Русия-НАТО и в "Нормандския формат“. Следователно нашата задача сега е деескалация. Искаме да разрешим този конфликт мирно“, подчерта Ламбрехт. припомняйки предоставянето на пет хиляди военни каски на Киев и помощта, която Федералната република вече е предоставила на Украйна.

В същото време министърът не изключи, че Германия в светлината на изостряне на кризата около Украйна може да изпрати допълнителни сили в Литва. "По принцип силите са готови за изпращане, сега обсъждаме с Литва какво конкретно би имало смисъл. Всеки в НАТО може да разчита на нас", каза тя.

В същото време министърът на отбраната отбеляза, че въпросът за влизането на Украйна в Алианса "дори не е на дневен ред в момента“.

Ламбрехт отново заплаши Русия със "сериозни последици", ако териториалната цялост на Украйна бъде нарушена. "В този случай се обсъждат всички варианти (на санкции)“, каза тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков