През 2022 г. около 330 000 души са се опитали да влязат незаконно в страните от Европейския съюз. Това е най-високата стойност от 2016 г. насам, алармираха от Европейската агенция за гранична и брегова охрана в рамките на събитие във Варшава, предава австрийската обществена медия ORF.

Бежанците от войната от Украйна, които влизат в ЕС, не са включени в статистиката, поясниха представители на Frontex.

През януари органът е регистрирал общо 13 200 незаконни преминавания на границата, с 12% по-малко в сравнение със същия период на 2022 г. Според граничарите спадът в броя на опитите се обяснява с лошите метеорологични условия, особено по морските пътища. Западнобалканския маршрут избират 43% от незаконно влезлите на територията на Общността.

Броят на опитите за влизане през Западното Средиземноморие, т.е. от Мароко до Испания, също е намалял – при това почти наполовина. Освен лошите метеорологични условия, Frontex посочва като друга причина за положителните данни засилените патрули и превантивните мерки, особено предприетите в Мароко.

От друга страна се е увеличил броят на незаконните преминавания на границата по маршрута през Централното Средиземноморие – т.е. от Либия и Тунис през Сицилия и Малта. Frontex регистрира ръст от 49% в броя на пристигащите в Европа по него.