Дълбоките разделения в Националното събрание на Франция се пренесоха на футболното игрище днес, като левите депутати отказаха да играят заедно с колегите си от крайната десница на ежегодния благотворителен мач,предаде Reuters.

"Не можем да бъдем съотборници на футболното игрище, когато правим всичко възможно, за да не позволим на крайната десница да се превърне в нещо обичайно", заяви пред репортери шефът на Социалистическата партия Оливие Фор.

В продължение на десетилетия френският парламент беше доминиран от две основни партии. Но гневът на избирателите срещу глобализацията и самозабравилите се политически елити, който изстреля Доналд Тръмп в Белия дом и беше в основата на британския вот за Брекзит, подхранва подкрепата и за партиите в левия и десния край на френската политика.

Фор заяви, че резултатите от изборите в Италия ясно илюстрират какво е заложено на карта в страната.

"Тривиализацията води до съюзи между десницата и крайната десница, а това е начинът, по който крайната десница може да управлява", добави той.

Крайнодесни депутати заявиха, че тези, които бойкотират мача, са виновни за това, че пренебрегват френските избиратели.

Льо Пен спечели 41,5 % от гласовете на втория тур на президентския вот през април след кампания, в която се бореше за защита на доходите на домакинствата от нарастващите разходи за живот, преди партията ѝ да спечели 89 места в долната камара на парламента.

"Съжалявам, че левите не са способни да се издигнат над тези политически разделения и да приемат резултата от гласуването. Ние бяхме избрани по демократичен начин", заяви крайнодесният законодател Александър Сабату.