Италия ще понесе последствия, ако продължи да отказва да приема мигранти, спасени в морето. Това предупреди министърът на външните работи на Франция Катрин Колона в интервю за вестник Le Parisien.

"За нас това е изключително силно разочарование. Италия не спазва нито международното, нито морското право. Речта, в която италианският премиер Джордже Мелони прави изявления, че уж Франция трябва да приема мигранти, напълно противоречи на нашия обмен. Ако Италия продължава по този начин, ще има последствия“, увери Колона.

Министърът припомни, че когато Франция трябваше да приема мигранти от кораба Ocean Viking, на който италианските пристанища не дадоха разрешение да влезе, Париж от своя страна спря разпределението на чакащите в Италия мигранти в рамките на ЕС. Засилени са и граничните проверки между двете страни. "На Рим трябва да се напомнят неговите задължения с надеждата, че там ще разберат това послание“, заяви Колона.

В края на октомври корабът Ocean Viking, нает от френската неправителствена организация SOS Mediterranee, спаси общо 234 нелегални мигранти във водите на Средиземно море, но не му беше позволено да влезе в италианските пристанища, след което поиска подкрепата на Франция и Гърция. Първоначално кметът на Марсилия се съгласи, но след това Париж обвини Рим в нехуманност заради отказа да приеме мигранти в най-близкото (италианско) пристанище. В резултат на това те бяха приети на 11 ноември в Тулон. В същото време френският президент Еманюел Макрон заплаши, че страната няма да приеме около 3 хиляди души от Италия по споразумението за настаняване на мигранти до края на годината и призова други европейски страни да предприемат същите мерки.

Италианският премиер изрази "недоумение от агресивната реакция" на Франция. Тя припомни, че от началото на годината Ocean Viking стана първият кораб с мигранти, влязъл в пристанището на Франция, а Италия е приела почти 90 хиляди души от януари насам. Мелони отбеляза, че според споразуменията страните от ЕС трябва да разпределят помежду си 8000 мигранти, пристигнали в Италия, докато досега само 117 от тях са били предадени на други държави, включително 38 души, прехвърлени във Франция.