Министърът на правосъдието на Франция Ерик Дюпон-Морети е привлечен като обвиняем по дело за подозрение за конфликт на интереси в два отделни случая, предава France 24, като се позовава на говорител на съда.

Ерик Дюпон-Морети бе един от най-известните френски адвокати по наказателни дела, преди президентът Еманюел Макрон да го направи министър на правосъдието. Той е обвинен, че е използвал позицията си, за да действа срещу лични съперници в съдебната система – твърдения, които той категорично отрича. Адвокатът му Реми Лорейн обяви, че ще обжалва решението за започване на процеса.

"Министърът е изключително уверен. Той няма да подаде оставка“, увери Лорейн.

Съдът на Републиката, се занимава с предполагаеми престъпления или правонарушения, извършени от членове на правителството по време на изпълнение на техните функции. От създаването си през 1993 г. той е провел само осем официални процеса.

Предишни обвиняеми пред журито, което се състои от законодатели и съдии от най-висшия съд на Франция, бяха бившият министър на финансите и настоящ ръководител на Европейската централна банка Кристин Лагард. Тя бе призната за виновна в небрежност при плащания на правителството.

Дюпон-Морети се присъедини към френското правителство през 2020 г. като остър критик на твърде дългите наказателни производства във Франция и пренаселените затвори.