Посланикът на Франция в Нигер и дипломатическият персонал живеят на "военни дажби", като заложници, заяви Еманюел Макрон пред репортери в източния град Семур-ан-Оксуа, предаде France24.

"Докато говорим, имаме посланик и дипломатически персонал, които буквално са заложници във френското посолство", допълва той.

"Те (военният режим) възпрепятстват доставките на храна", заяви Макрон.

Военните лидери на Нигер заявиха на френския посланик Силвен Ите, че трябва да напусне страната, след като свалиха президента Мохамед Базум на 26 юли.

Но 48-часовият ултиматум за напускането му, поставен през август, отмина, като той все още се намира в страната, тъй като френското правителство отказа да се съобрази с искането или да признае военния режим за легитимен.

Превратът в Нигер е осъден от Франция и повечето съседни на Нигер държави.

Макрон заяви, че посланикът "не може да излезе, той е персона нон грата и му се отказва храна".

Запитан дали Франция би обмислила възможността да го върне у дома, Макрон заяви: "Ще направя всичко, за което се договорим с президента Базум, защото той е легитимната власт и аз говоря с него всеки ден".

Франция държи около 1500 войници в Нигер и по-рано този месец заяви, че всяко преместване може да бъде договорено само с Базум.

Новите лидери на страната развалиха споразуменията за военно сътрудничество с Франция и поискаха военните да напуснат по-бързо страната.

От седмици Макрон отхвърля призива за отстраняване на френския посланик - позиция, подкрепена от ЕС, който определи искането като "провокация".

Подобно на Франция, заяви говорителката на ЕС по въпросите на външните работи Набила Масрали миналия месец, ЕС "не признава" властите, завзели властта в Нигер.

Бедният регион Сахел, разположен южно от Сахара, пострада от това, което Макрон нарече "епидемия" от преврати през последните години, като военни режими замениха правителствата в Мали, Буркина Фасо и Гвинея, както и в Нигер.