Френските депутати и сенатори с голямо мнозинство одобриха записването в конституцията на разпоредбата, че правото на жената на аборт е гарантирано, съобщава Le Figaro.

При окончателното гласуване, което се състоя на специална среща във Версай, 780 депутати гласуваха "за", а "против" - 72. Резултатът от гласуването бе посрещнат с бурни аплодисменти.

Към чл. 34 от основния закон ще включва формулировката, че "законът определя условията, при които се осъществява гарантираната свобода на жената да извърши доброволно прекъсване на бременността".

Решението  очаквано, тъй като преди това идеята събра достатъчно гласове и в двете камари. 

Различни социологически проучвания показват, че повече от 80% от французите подкрепят вписването на правото на аборт в конституцията. 

В много медии това решение се нарича "историческо" и първото в света. Въпреки това, както отбелязва Associated Press, такова право на жената също е било заложено в основния закон на бивша Югославия и остана в сръбската конституция във формулировката за "правото да се вземат решения относно раждането на деца". 

Абортът е декриминализиран във Франция още през 1975 г., но на фона на решението на Върховния съд на САЩ от 2022 г., което премахва федералните гаранции за абортите, президентът Еманюел Макрон обеща да запише това право във френската конституция.