Френският екстремен турист Анджело Алебета почина от сърдечен арест при опит да влезе на територията на космодрума Байконур, съобщава Telegram каналът "112".

Отбелязва се, че жителите на Париж, 27-годишният Николас Карбо и 25-годишният Анджело Алебета, са пристигнали в Казахстан преди няколко дни с цел да стигнат до космодрума. Те са решили да стигнат до забранената зона пеша през степта. Отбелязва се, че външната температура е +32 на сянка.

Алебет получава кръвотечение от носа няколко пъти и накрая изпада в безсъзнание. Приятелят му изтичва до най-близкия път - магистралата Самара - Чимкент, спира казахстанската полиция, но не можал да обясни нищо. Органите на реда отведждат екстремния турист на КПП 1 на космодрума, а руски полицаи се втурват да издирват жертвата.

Когато намират Алебет, той вече е мъртъв. По тялото не са открити следи от насилствена смърт. Според първоначалната експертиза, сърцето на туриста не е издържало на жегата.

На 7 май бившият ръководител на Роскосмос Дмитрий Рогозин съобщи, че на космодрума Байконур в района на стартова площадка 112, комплекса Буран, са задържани двама чужди граждани - от Великобритания и Беларус.