Френският профсъюз, който е в основата на продължаващата вече седмици стачка в рафинериите и някои бензиностанции на петролната компания TotalEnergies във Франция, се оттегли от преговорите за заплатите в четвъртък вечерта, с което намали надеждите за прекратяване на стачката, която изчерпи горивото по бензиностанциите, предаде Reuters.

"Станахме свидетели на маскарад, предложенията на масата са очевидно недостатъчни", заяви пред журналисти представителят на профсъюза CGT Алексис Антониоли, след като неговият синдикат напусна преговорите.

Няколко часа по-късно по-умерените профсъюзи CFDT и CFE-CGC, представляващи мнозинството от работниците, постигнаха споразумение с TotalEnergies, което, ако бъде одобрено от членовете на профсъюза, ще означава 7% увеличение на заплатите.

"Това не променя нищо в начина на мислене на стачкуващите работници", каза Антониоли, когато бе попитан дали сделка за заплатите без CGT може да спре протестите.

В четвъртък TotalEnergies предложи да проведе преговори за увеличаване на заплатите - по-малко от ден, след като правителството на президента Еманюел Макрон каза на компанията, която има огромни печалби, тъй като цените на енергията се повишиха, да плаща повече на работниците си.