Продължаващият гняв заради убийството на 17-годишния Нахел Мерзук през юни стимулира протести в цяла Франция, съобщи France24

В протестите се включиха групи с различни искания за правата на имигрантите, достъпни жилища и икономическа справедливост. В цяла Франция са планирани повече от 100 шествия, а министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин разпореди специална полицейска бдителност.

По време на до голяма степен мирния и шумен протест в Париж за кратко се е стигнало до напрежение. Протестиращи са счупили прозорците на банка по маршрута на шествието и полицията е евакуирала разтревожените служители на банките. 

Според службата на министъра на вътрешните работи около 30 000 полицаи и жандармеристи са работили на 23 септември, за да поддържат реда по време на посещението на папа Франциск в Марсилия и на три мача от Световната купа по ръгби. 

Исканията на протестиращите включват по-строги правила, ограничаващи използването на огнестрелно оръжие от полицията, независим орган, който да замени вътрешната агенция, натоварена с разследването на полицейски злоупотреби и мащабни държавни инвестиции в кварталите с ниски доходи.