Френските правоприлагащи органи са задържали френски гражданин по подозрение за покушение срещу президента Еманюел Макрон по време на пътуването му до департамента Ду през април тази година. Това е съобщил вестникът Le Parisien, цитиран от ТАСС.

Инцидентът стана на 27 април след церемония в памет на лидера на Хаитянската революция от 1791-1804 г. Тусен Лувертюр, край Шато дьо Жу, където е бил Макрон, са се събрали протестиращи срещу пенсионната реформа, които са се опитаха да пробият кордонана президента. По време на сблъсъците жандармеристите са използвали сълзотворен газ. Когато Макрон се е канел да тръгне оттам с хеликоптер, един от протестиращите е изстрелял ракета с газова бомба срещу него.

Разследването показа, че 20-годишен дърводелец, който е активист на лявото движение, е хвърлил пиротехниката по президентския борд. Той е задържан тази седмица в дома си и поставен в ареста. 

Антитерористичната прокуратура на Франция е започнала разследване срещу младежа във връзка с опит за унищожаване на хеликоптер, опит за убийство на намиращи се в него служители на реда и опит за убийство на президента. Дали деянието му наистина е могло да застраши падането на хеликоптера ще се установи по време на експертизата.

Задържаният не отрича постъпката си, като заявява, че по този начин е искал да "предизвика" Макрон и да покаже ясно, че жителите на републиката не са съгласни с политиката му. Прокуратурата настоява за удължаване на задържането на заподозрения и извършване на психиатрична експертиза спрямо него. Адвокатът на задържания на свой ред е заявил, че е обжалвал изискването за лишаване от свобода за поне една година.