Френската багета е добавена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство, съобщава Le Monde.

"В сряда, 30 ноември, ЮНЕСКО включи багетата в списъка на нематериалното наследство на човечеството. Организация, която уважава най-много традициите, които трябва да бъдат запазени, отколкото самите продукти, отбеляза майсторството и културата около този важен елемент от френските маси.

Багетата като нематериално наследство на човечеството във Франция беше избран сред другите претенденти - парижките цинкови покриви и фестивала на виното Юра.

Изданието отбелязва, че по целия свят багетата е призната емблема на ежедневието на французите и всеки ден се купува от около дванадесет милиона френски потребители и че повече от шест милиарда багети излизат от пекарните всяка година. И също така добавя, че френският президент Еманюел Макрон описва багетата като "250 грама магия и съвършенство".

"Това признание е особено важно предвид заплахите за това традиционно производство, като индустриализацията и намаляването на броя на пекарните, особено в селските общности. През 1970 г. е имало около 55 000 занаятчийски пекарни (една пекарна на 790 жители) в сравнение с 35 000 днес (една на 2000 жители), което означава, че средно четиристотин пекарни изчезват на година в продължение на петдесет години“, се казва в публикацията.

Отбелязва се също, че непрекъснато развиващата се, "традиционна“ багета е строго регулирана от указ от 1993 г., който има за цел да защити занаятчийските пекари, като същевременно им налага много строги изисквания, като забрана за добавки.

Франзелата е обект и на национални състезания, по време на които "претендентите" се разрязват по дължина, за да може журито да оцени структурата и цвета на вътрешността, която трябва да е идеално кремообразна.

В същото време в статията се посочва, че във Франция консумацията на багета напоследък намалява, особено сред богатите слоеве на градското население, които предпочитат хляб с квас, който е по-интересен от хранителна гледна точка.