Първите френски военни започнаха да напускат Нигер, съобщи AFP, позовавайки се на Генералния щаб на страната.

"Първите излитания започнаха. Те вървят по план, координацията продължава", заявиха пред агенцията от Генералния щаб.

Военните, поели властта в Нигер, обявиха преди ден, че операцията по изтеглянето на френските сили от страната ще започне на 10 октомври.

Според изявление на новото ръководство на Нигер, първите, които ще напуснат страната, ще бъдат служителите, базирани в град Уалам. Освен това обещават до края на годината да демонтират военновъздушната база в Ниамей.

През септември френският президент Еманюел Макрон заяви, че Париж отзовава своя посланик в Ниамей и целия персонал на посолството в Нигер. Тогава той обяви, че френските военни ще напуснат страната до края на тази година.

Бунтовниците и преди настояваха за това, но в Париж първоначално заявиха, че ще признаят исканията само на легитимните власти.

В Нигер на 26 юли група военни членове на президентската гвардия се разбунтуваха и обявиха отстраняването на президента Мохамед Базум. За управление на страната е сформиран Национален съвет за отбрана на отечеството, начело с командира на гвардията Абдурахман Чиани. Още на 10 август Чиани подписа указ за сформирането на преходно правителство.

Република Нигер, като бивша френска колония, остана един от последните съюзници на западните държави в Сахел. Освен това страната има богати запаси от уран, от които зависи Франция. Както отбелязват френските медии, тази африканска република представлява 15 до 17 процента от урана, използван за производство на електроенергия в бившата метрополия.

В момента в Нигер са разположени около 1500 френски войници.