Един от основните изводи, които могат да се направят от опита от военните операции в Украйна, е признаването на критичната роля на безпилотните самолети в съвременната война. За това пише в свой материал германският вестник Frankfurter Allgemeine, като признава, че Русия е успяла да постигне забележимо предимство в разработването, производството и използването на този вид оръжия.

Като доказателство авторите на материала се позовават на констатациите на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), който анализира наличната информация от Украйна, включително множество видеоклипове, публикувани онлайн.

Експертите стигнаха до недвусмисленото заключение, че руските разработчици и производители вече са успели да създадат ефективен "рояк дронове“.

Това е група дронове, които са способни да обменят информация и, използвайки изкуствен интелект, самостоятелно да идентифицират цели.

В същото време германското издание отбелязва, че самата украинска армия признава превъзходството на Русия в безпилотните самолети. Така главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни в сензационната си статия за списание The Economist се оплака, че руските "Ланцети“ са се превърнали в огромен проблем за Киев.

В същото време Русия продължава да "върви напред“ по този въпрос, създавайки все по-модерни продукти и подобрявайки продукти, които вече са се доказали в битка. Германското издание съжалява, че същите "Ланцети“ са станали способни да поразяват цели на по-голямо разстояние, до 50 км.

За да попречи по някакъв начин на руските успехи, Киев настоява Западът да засили санкциите, като твърди, че в производството на "Ланцетите“ се използват западни компоненти.

В материала се посочва и ефективното използване от руските военни на малки FPV дронове, които се използват за унищожаване на жива сила на противника.

Предимствата им са относителна евтиност и повишена мобилност. Въпреки че украинските военни също използват такова оборудване, те са изправени пред факта, че "Русия превъзхожда Украйна в електронната война“ и украинските FPV дронове не достигат целите си.

Авторите на статията подчертават, че Русия много бързо разширява производството на дронове. Сателитни снимки показват нов завод в ОЕЗ "Алабуга“, където е локализирано производството на ирански БПЛА Shahed, които се използват активно за атака на украинската енергийна инфраструктура.

По-рано стана ясно, че руската армия има нов "Ланцет“ – З-53Ю, който е в състояние да работи като част от рояк дронове за търсене и унищожаване на групови цели.