Голямата награда от поредния тираж на европейската лотария EuroMillions в размер на 160 милиона евро беше изтеглена този петък и отиде при жител на Франция. Това съобщи в събота вестник Le Parisien.

Според изданието това е седмата най-голяма печалба в историята на тази лотария във Франция. Най-големият джакпот в страната беше ударен на 15 октомври 2020 г. от жител на Френска Полинезия, чийто късметлийски билет донесе 220 милиона евро.

Самоличността на късметлията не се разкрива, знае се само, че печелившият билет е купен в департамента Па дьо Кале в северната част на републиката. Някои победители, които са спечелили над 1 милион евро, признаха пред вестника, че не са казали на близките си, особено на децата, за печалбите, например от страх, че след разговорите им с връстници информацията може да достигне до злосторници, които биха искали да ги отвлекат за откуп.

Все още не е известно дали победителят е предявил правото си на наградата – той има 60 дни за това. След този период, в случай на липса на иск, печалбите над 10 милиона се връщат в оборота на лотарията. По-малките суми, според закона от 2019 г., трябва да бъдат превърнати в приход на държавата. Така през 2020 г. френската хазна се попълни със 70 милиона евро, а през 2021 г. със 150 милиона евро.