Френското правителство иска да забрани ловуването под въздействието на алкохол или наркотици, обяви в понеделник френският заместник-министър на екологията Беранжер Килар след месеци на ожесточен дебат относно регулирането на лова, пише европейската редакция на Politico.

Нова глоба ще бъде въведена с правителствен указ "в началото на 2023 г.", за да санкционира "актът на лов под прекомерно влияние на алкохол", като част от по-широк правителствен план за лова, заяви политикът в реч в селския департамент Лоре.

Според доклад на френския Сенат 9% от ловците, участвали в тежък инцидент, са положителни при теста за алкохол или наркотици.

Въпреки нарастващия натиск от страна на обществеността, природозащитните асоциации и партиите относно увеличаването на инцидентите, свързани с лов, френското правителство се отказа от по-строги предложения, като пълна забрана за лов за един ден през почивните дни.

Подобна мярка беше подкрепена от близо 80 процента от френската общественост, според скорошно проучване на Ifop.

Предложението предизвика недоволство в редиците на ловците. Миналата седмица президентът на френската национална ловна федерация Вили Шраен заяви пред Franceinfo, че това ще "подпали селските райони“ след по-малко от пет години.

"Не искаме да създаваме противоречия или още една разделителна линия“, каза съветник на френското правителство пред Paris Playbook на POLITICO в неделя вечерта, тъй като предстоящата пенсионна реформа вече обещава да подхрани недоволството.

"Целта, в която дълбоко вярвам, е да се движим към нулеви инциденти“, заяви Килар. "Ние търсим повишена безопасност седем дни в седмицата.“

Новият план също така включва приложение, което картографира ловните зони и позволява на хората да "идентифицират зони и часове без лов“ близо до тяхното местоположение, което трябва да бъде налично през есента. Ловците ще трябва да докладват групови събития в приложението.

Френският президент Еманюел Макрон, който се придвижи към по-приятелска позиция към ловците от края на първия си мандат, беше изправен пред натиск да приложи по-строги правила за лов, тъй като нарастващият брой злополуки с участието на не-ловци породи опасения за безопасността на минувачите в селските райони на Франция.