Ветровитите скалисти върхове на остров Рузик би трябвало да гъмжат от птици, но несезонната вълна от птичи грип по френското атлантическо крайбрежие това лято е унищожила броя им, което тревожи природозащитниците и птицевъдите, пише Reuters.

Хиляди морски птици загинаха по западните брегове на Франция през изминалите седмици заради вирусната инфекция, която обикновено се появява през есенните и зимните месеци, което породи опасения, че може да се превърне в целогодишен риск и да стане ендемична за френската дива природа.

Това представлява опасност за птицевъдната промишленост на Франция, втората по големина в Европейския съюз, която беше принудена да умъртви повече от 19 милиона птици между ноември и май заради птичия грип.

"Птичият грип поразява морските птици през пролетта и лятото, което е нещо съвсем ново. Традиционно птичият грип поразява птиците главно през зимата", казва Паскал Прово, директор на резервата за птици на архипелага Септ-Илес, който включва остров Рузик.

"Ситуацията е изключителна - никога досега не се е случвала във Франция - поради мащаба си и периода, в който са открити случаите", заяви министерството на своя уебсайт, като предупреди за риска от заразяване на птицефермите.

Френските птицевъди все още се възстановяват от предишни огнища и последвалото масово избиване на птици, а преди последните огнища вече бяха изправени пред близо 10 % спад в производството през тази година.

"Преди огнищата на птичи грип се причиняваха от мигриращи птици, но сега виждаме, че има все повече случаи във френската дива природа. Това е нещо ново и тревожи фермерите и цялата птицевъдна индустрия", заявиха предтавители на сектора.

Птичият грип обикновено се предава чрез заразени фекалии на мигриращи диви птици или чрез пряк контакт със заразени фуражи, дрехи и оборудване.