Франция ще достави двойно повече 155-милиметрови снаряди на Въоръжените сили на Украйна, обяви министърът на отбраната на страната Себастиан Лекорню в интервю за националния ежедневник Le Figaro.

"Ще доставим и оборудване, необходимо за контранастъплението на Украйна: ще удвоим доставките на 155-милиметрови снаряди, от края на март те ще бъдат доставяни по 2000 (единици) на месец“, поясни министърът.

Лекорну отбеляза, че доставките на зенитно-ракетни системи Samp/T за Украйна ще започнат "в близко бъдеще“. Той допълни, че се обсъжда въпросът и за повторни вноски във Фонда за подпомагане на Украйна.

"Проучваме с (премиера) Елизабет Борн (въпроса) за възобновяване на вноските във Фонда за подкрепа на Украйна; това решение е подкрепено от мнозинството в Националното събрание, 200 милиона евро вече са напълно напълно задействани“, заяви Лекорню.

По-рано Франция обяви удвояване на военното производство до края на годината, съвместна работа с военнопромишлени компании за ускоряване и увеличаване на производството на боеприпаси както за Украйна, така и за собствената си армия, както и възобновяване на производството на своя територия на около 20 "стратегически важни" военни продукти.

Париж вече изпрати на Украйна шест 155-милиметрови гаубици TRF1 и две системи за противовъздушна отбрана Crotale. Съобщава се също, че Украйна е получила от Франция 18 артилерийски установки Caesar. На Украйна бяха изпратени и ПЗРК Mistral, около 60 бронетранспортьора и противотанкови мини HDP-2A2. Освен оръжия, Франция доставя на Украйна униформи, гориво, снаряди и патрони, комплекти за оказване на първа помощ и сухи дажби, радиационна, химическа и биологическа защита.