Франция обмисля алтернативни варианти за износ на украинско зърно след решението на Русия да преустанови участието си в зърнената сделка. Това обяви френският министър на земеделието и храните Марк Фено в ефира на радиостанция RMC.

"Работим на европейско ниво, проведох серия от преговори с колеги по въпроса. Ако зърното не може да се изнася по море, то тогава трябва да се изнася по суша“, отбеляза министърът, като допълни, че държавният глава на Франция Еманюел Макрон работи по "намирането на решение на задачата“.

По думите му като алтернатива на морския път се разглеждат варианти за износ на зърно през Румъния и Полша.

На 29 октомври Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че Москва преустановява участието си в зърнената сделка след атаката в Севастопол срещу кораби на Черноморския флот и цивилни плавателни съдове, участващи в осигуряването на сигурността на зърнения коридор. Според руснаците атаката е извършена с участието на специалисти от Великобритания.

На свой ред министърът на земеделието на Руската федерация Дмитрий Патрушев заяви в събота, че Русия, включително с участието на Турция, е готова да достави безплатно на най-бедните страни до 500 000 тона зърно през следващите четири месеца.