Френското правителство официално стартира процеса на национализация на най-голямата енергийна компания в страната EDF, предаде AFP, позовавайки се на комюникето на френския финансов регулатор (AMF).

В момента държавата контролира 84% от акциите на корпорацията. Днес бе пуснато публично предложение за закупуване на останалите 16% от акциите на компанията. Сделката ще възлиза на 9,7 милиарда евро, посочва агенцията.

През юли френското правителство обяви плановете си да национализира енергийната корпорация EDF, която приключи първата половина на годината с рекордни загуби. Според отчета на компанията те възлизат на 5,3 млрд. евро.

През август EDF заведе дело във Върховния съд на Франция за 8,34 милиарда евро, за да компенсира загубите, дължащи се на продажбата на електроенергия на ниски цени на фона на правителствените ограничения върху цената на електроенергията.

Миналата седмица стана известно, че новият генерален директор на корпорацията ще бъде Люк Ремон, бивш директор в Schneider Electric. Той замени Жан-Бернар Леви на поста.