Франция възнамерява да подкрепи разширяването на Шенгенското пространство чрез включване на България, Румъния и Хърватия и смята, че страните са готови да осигурят контрол върху външните граници на Европа в контекста на нелегалната миграция. Това заяви първият дипломат на Париж Жералд Дарманин при пристигането си на заседание на Съвета на ЕС на ниво вътрешни министри в Брюксел, предава ТАСС.

"Франция ще гласува за включването на Румъния, България и Хърватия в Шенгенското пространство. Това са приятелски, братски страни, които са положили големи усилия да защитят границите на Европа. Ако искаме да ограничим маршрутите на пристигане на нелегалните мигранти на Балканите към ЕС, можем да отворим нашето Шенгенско пространство и в същото време да гарантираме сигурността на външните европейски граници, което ще направят Румъния, България и Хърватия“.

В същото време той отказа да коментира позицията на Австрия, която се обяви против разширяването. В сряда австрийският канцлер Карл Нехамер призова за отлагане на разглеждането на въпроса за включването на трите страни в Шенгенското пространство до есента на 2023 г. поради увеличения приток на нелегални мигранти в Австрия.

На 16 ноември Европейската комисия обяви готовността на България, Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство и препоръча на Съвета на ЕС да одобри това решение. Очаква се съветът да го разгледа в рамките на днешния ден.