Франция ще се включи в коалицията за доставка на изтребители за Украйна, преди всичко с обучение на пилоти от ВВС на страната, съобщава германският вестник Die Zeit, като се позовава на източници от делегацията на Париж на срещата на Г-7 в японския град Хирошима.

Основите на обучението на бойни пилоти са едни и същи в целия свят, но предизвикателството в случая ще бъде, че то ще се води на френски език. Следователно, за да бъдат изпратени за обучение, украинските пилоти трябва да владеят не само английски, но и френски език.

Пълното обучение на войник без летателен опит, за да стане пилот на изтребител, отнема най-малко четири години, подчертава изданието. Друг е въпросът обаче, когато става въпрос за украински пилот, обучен по съветски образци. Тогава необходимият срок е четири до девет месеца, в зависимост от нивото на умения, които трябва да бъдат овладени.

Източниците подчертават, че в крайна сметка Украйна може да получи изтребители, различни от F-16.  Освен това в кръговете в Елисейския дворец се говори, че западните изтребители не са гаранция за успех във войната. "Украинците може да имат безкрайно много F-16 и да загубят войната, ако нямат другите необходими неща“, коментира събеседник на редакцията.