Франция се готви за голям сблъсък срещу плановете за пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон, тъй като срокът за приемането на оспорвания законопроект наближава изтича, съобщава Politico.

Профсъюзите и левите партии призоваха работниците да участват в може би най-широко разпространената стачка срещу плановете на правителството да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Очаква се стачките да засегнат сектори, включително училища, летища, енергийни централи и рафинерии, с потенциално значителни прекъсвания на обществения транспорт и доставките на гориво.

"Винаги сме казвали, че ще преминем на по-висока предавка, ако е необходимо. Това ще бъде случаят във вторник“, заяви Филип Мартинес, лидер на френския синдикат "Обща конфедерация на труда" (CGT), пред Le Journal du Dimanche. CGT призова за "greves reconductibles“ или "непрекъснати стачки", целящи да спрат икономиката, за да принудят правителството да се откаже от реформата.

Подобни призиви дойдоха от партии, като лидерът на "Непокорна Франция" Жан- Люк Меланшон призова студентите да "блокират всичко, което могат“. Стачките следват други еднодневни протести, които започнаха още през януари.

Министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран отбеляза, че протестът може да причини "екологична, селскостопанска, санитарна и дори човешка катастрофа след няколко месеца“.

Законопроектът за пенсиите в момента се обсъжда във френския Сенат, като се очаква депутатите и в двете камари на парламента да приключат дискусиите до края на март.

Реформата е голямо изпитание за Макрон, откакто загуби пълно мнозинство в парламента през юни миналата година. По време на президентската си кампания френският президент обеща да реформира държавната пенсионна система на Франция и да я приведе в съответствие с европейските съседи като Испания и Германия, където възрастта за пенсиониране е от 65 до 67 години. Официалните прогнози показват, че финансите на държавната пенсионна система на Франция са балансирани в краткосрочен план, но ще изпаднат в дефицит в дългосрочен план.