Френските служби твърдят, че са разкрили широкомащабна руска дезинформационна кампания за подкопаване на западната подкрепа за Украйна, съобщава AFP.

"Участието на руски посолства и културни центрове, които активно участваха в разширяването на тази кампания, включително чрез техните институционални акаунти в социалните мрежи, е допълнителна илюстрация на хибридната стратегия, която Русия прилага, за да подкопае условията за демократичен дебат“, заяви френският външен министър Катрин Колона.

Според доклада на агенция Viginum кампанията се състои в разпространение на проруско съдържание; персонифициране на медии като Le Monde, Le Figaro и Le Parisien, както и правителствени уебсайтове, включително френското министерство на европейските и външните работи; създаване на уебсайтове за франкофонски новини с поляризиращи мнения; и координиране на фалшиви акаунти за разпространение на създаденото съдържание.

Кампанията за дезинформация беше наречена Reliable Recent News на името на проруския уебсайт. Това е втората вълна от така наречената операция Doppelgänger, която беше разкрита миналата година от неправителствената организация EU DisinfoLab и Meta, съобщи AFP, добавяйки, че германски медии като FAZ, Der Spiegel и Bild също са били цели.

Въпреки спирането на подкрепяните от Кремъл канали RT и Sputnik, руската дезинформация все още се разпространява в страните от ЕС. По-рано този месец словашкият президент Зузана Чапутова заяви пред POLITICO, че руските разкази намират благоприятна почва в нейната страна.

Основните наративи, прокарвани от кампанията за дезинформация, са неефективността на санкциите срещу Русия; предполагаемата русофобия на западните държави; предполагаемото преобладаване на нацистката идеология сред украинските служители; и отрицателните ефекти от приемането на украински бежанци за европейските страни.

През 2021 г. Франция създаде агенция — Viginum — за откриване на манипулирана информация, идваща извън страната, която е под ръководството на генералния секретариат за отбрана и сигурност.