Френското министерство на отбраната публикува списък на военната помощ, която Париж е предоставил на Киев през двете години на пълномащабната война на Русия срещу Украйна, предава Европейская правда, като се позова на съобщение от френското правителство.

Според посочената информация Франция е доставила на Украйна военно оборудване на обща стойност 2,615 милиарда евро (5.18 милиарда лева), към които могат да се добавят 1,2 милиарда евро (2.38 милиарда лева) за Европейския фонд за мир (ЕФМ), което прави общо над 3,8 милиарда евро ( 7.52 милиарда лева) от 24 февруари , 2022 г. до 31 декември 2023 г.

Министерството на отбраната посочва, че доставките отговарят на критериите за осигуряване на Киев с оборудване с боеприпаси, обучение и поддръжка на оборудването.

Списъкът от 50 артикула включва по-специално защитно оборудване, оптични, противотанкови системи, оборудване за противовъздушна отбрана (Crotale NG, шест Mistral MANPADS, една система SAMP/T, радар GM200), бронирани превозни средства (38 леки колесни танка AMX10 RC и 250 бронирани машини), 160 разузнавателни дрона, 10 устройства за откриване на дронове, ракети SCALP (неразкрит брой), 30 самоходни артилерийски установки Caesar, шест гаубици TRF1, четири ракетни установки, 10 120 мм минохвъргачки, 30 000 снаряда и други оръжия и оборудване .

Министерството на отбраната на Франция посочва,  че почти 10 000 украински войници вече са обучени в армиите на Полша и Франция.

По-рано френският президент Еманюел Макрон изпрати покана до лидерите на парламентарно представените френски партии за среща с него, посветена на "ситуацията в Украйна".

Подробности за срещата не са съобщени от Елисейския дворец, но вероятно тя ще бъде свързана с предстоящите парламентарни дебати  за сътрудничеството в областта на сигурността между Украйна и Франция, както и изявленията на Макрон за изпращане на западни войски в Украйна.

Преди това  Макрон заяви, че всички негови изявления за пълномащабната руска война срещу Украйна, включително възможността за изпращане на западни войски, които предизвикаха шум, са били внимателно обмислени.

Москва реагира гневно на забележките на Макрон, предупреждавайки, че разполагането на западни войски в Украйна неизбежно ще  доведе до конфликт между Русия и НАТО.