Франция го нарича "героя с раницата", млад католически поклонник на пешеходна обиколка на катедрали, който се изправи лице в лице със сирийския нелегален мигрант, намушкал няколко деца в парк в Анси, предава Reuters.

Анри, 24-годишен студент по мениджмънт и философия, бил близо до детската площадка в парка Льо Паркие, когато видял мъжа да напада деца в количка, докато майка им отчаяно се опитвала да ги защити в четвъртък.

Видеозаписи показват как той се опитва да блокира нападателя с една от двете си раници, преследва мъжа на детската площадка и хвърля една от чантите си по нападателя.

Досега по-голямата част от Франция го познава само с малкото му име. Това е всичко, което има в акаунтите му в социалните медии и полицията не е навлязла в повече подробности.

Френските медии го нарекоха просто "héros au sac à dos" (героят с раницата). Единственият му публичен коментар досега - съобщението "Молете се за децата, аз съм добре" на страницата му във Facebook.

Радио Europe 1 съобщи, че Анри ще се срещне с президента Еманюел Макрон по-късно в петък.

Четири малки деца и двама пенсионери бяха намушкани при нападение с нож в тихия френски планински град в четвъртък. Властите съобщиха, че главният заподозрян е сирийски бежанец.

Видеозапис на нападението, заснето от случаен минувач и потвър news pic 2
©
дено от Reuters, показва как нападателят прескача ниска стена в детска площадка и многократно се нахвърля върху дете в количка, избутвайки настрани жена, която се опитва да го отблъсне, докато Анри преследва и го удря с раницата си.

След това той е видян да преследва нападателя през широката площ на пасищата на Льо Паркие, изпускайки една от раниците си, за да бяга по-бързо, докато полицията също започва да гони.

Профилите на Анри във Facebook и Instagram бяха наводнени с благодарствени съобщения за действията му.

"Нека Бог да те благослови... направи каквото можа в този момент, не се отказа, не избяга. Ти си ангел“, написа потребителят на Instagram Маг Капоне.