Разговорите с руски официални лица вече не са в интерес на Франция. Това заяви външният министър на страната Стефан Сежурне, съобщава националният ежедневник Le Monde.

"Днес не е в наш интерес да говорим с руски официални лица, защото комюникетата, които излизат, и посланията, които се отправят, са лъжи“, цитира изданието думите на министъра.

Той отбеляза, че диалогът ще бъде възобновен само след възстановяване на доверието. "И преди всичко ще е необходимо да се види развитието на събитията на военния фронт в Украйна, засега това не се е случило“, добави Сежурне.

На 3 април стана известно, че министърът на отбраната на Франция Себастиен Лекорню е провел първия си телефонен разговор с руския си колега Сергей Шойгу от октомври 2022 година насам. В Париж обявиха, че са обсъждали терористичната атака в Москва. Министърът също така е осъдил руската инвазия в Украйна и е уверил, че Франция ще продължи да подкрепя украинците.

Междувременно Москва заяви, че в разговора министрите са отбелязали своята "готовност за диалог по Украйна“. От Париж опровергаха информацията.

Президентът на Франция Еманюел Макрон на свой ред уточни, че обаждането е станало поради желанието на Париж да сподели "полезна информация“ за терористичната атака в Москва.