Новият пакет от санкции на Европейския съюз може да засегне 30 ирански официални лица, които се смятат за отговорни за репресиите срещу протестиращите в ислямската република. Това поясни френският външен министър Катрин Колона в интервю за вестник Le Parisien.

"Бяха приети няколко пакета от санкции. Поискахме нови санкции на европейско ниво, които ще бъдат насочени срещу 30 души, отговорни за репресиите. Това трябва да бъде съгласувано окончателно от министрите в Брюксел", заяви Колона. Министърът отбеляза, че Париж ще продължи да подкрепя младите ирански жени и "осъжда бруталните репресии срещу мирните демонстранти".

В същото време тя допълни, че следи съдбата на французите, задържани в Иран по подозрение в шпионаж. По думите й наскоро са били задържани още двама, като така общият им брой е станал седем. "Настояваме за незабавното им освобождаване и достъп до консулска защита. Моят ирански колега, с когото имах дълъг и труден разговор, се ангажира да уважава това право, сега чакаме тези обещания да бъдат реализирани", каза Колона.

Протестите в Иран започнаха по повод смъртта на 22-годишната Махса Амини, починала след арест на т.нар. морална полиция заради "неправилно носене“ за традиционната за мюсюлманите забрадка.