Франция планира да засили военното си присъствие по източния фланг на НАТО с бронирани машини на сухопътните войски и ескадрон танкове "Льоклерк" в Румъния през ноември и пехотна рота в Естония догодина, съобщи Франс прес, като цитира изказване на френския министър на въоръжените сили от днес.

Решението на президента Еманюел Макрон да подобри отбранителното присъствие в Източна Европа е взето предвид ситуацията по източния фланг на НАТО и ожесточените боеве в Украйна, заяви пред комисията по отбрана във френския Сенат министър Себастиан Льокорню.

Франция е държава участник в мисия на НАТО в Румъния, която включва 350 френски войници, както и военнослужещи от Белгия и Нидерландия.

Военни източници съобщават, че Париж се готви да удвои сегашното си присъствие в страната през ноември с дузина бронирани машини и същия брой танкове "Льоклерк".

"Ще продължим да подсилваме отбранителното ни присъствие в Литва", посочи Льокорню като уточни, че това ще бъде постигнато с изпращането на изтребители "Рафал", които ще осигуряват наблюдение по въздуха.

Той допълни, че в Естония през 2023 г. ще пристигне лека пехотна рота, екипирана с военни машини "Грифон", което ще увеличи френското присъствие в страната с допълнителни сто души. Към днешна дата в балтийската държава са разположени триста френски военнослужещи в рамките на натовското партньорство.