Министерството на външните работи на Франция отзова посланика си в Буркина Фасо Люк Халаде, за да "проведе консултации", съобщиха от ведомството, ден след като Париж се съгласи да изтегли войските си, разположени в страната, съобщава Politico.

"В контекста на последните събития в Буркина Фасо решихме да отзовем нашия посланик в Париж, за да проведем консултации относно състоянието и перспективите на нашето двустранно сътрудничество“, обясниха от френското външно министерство пред AFP. 

В понеделник Буркина Фасо поиска от европейската страна да изтегли стотици войници от специалните сили, разположени в бившата френска колония, за да ограничат разширяването на терористичните групировки в Сахел, и заяви, че те разполагат с месец да напуснат страната в съответствие с военното споразумение, подписано от двете страни през 2018 г.

Искането "не е за прекратяване на дипломатическите отношения между Буркина Фасо и Франция“, заяви правителствен говорител. 

В края на декември Буркина Фасо поиска от Париж да замени своя посланик Люк Халаде, който е на поста от 2019 г., с аргумента, че вече не може да му се вярва, без да разкрива защо.

Франция официално прие искането в сряда и заяви, че "ще спазва условията на споразумението“.