Франция ще отдели два милиарда евро за закупуване на боеприпаси през 2023 г. за армията - една трета повече спрямо миналата година. Това обяви министърът на въоръжените сили Себастиен Лекорню, съобщава националният ежедневник Le Figaro.

"Предлагаме сума от два милиарда евро само за боеприпаси за нашите въоръжени сили, т.е. с 500 милиона евро повече от 2022 г. Освен това предвиждаме 60% повече кредити в сравнение с 2019 г.“, каза министърът при представянето на проектобюджета пред депутатите от Комисията по отбрана.

През следващата година бюджетът на армията ще се увеличи общо с три милиарда евро, достигайки до 43,9 милиарда евро, като в тази сума не са включени пенсиите. В проекта за развитието на въоръжените сили "има неща, които вече бяха планирани, има и неща, които явно сме избрали да ускорим с оглед на ситуацията по Източния фланг ", отбеляза Лекорню.

В доклад, публикуван през февруари малко преди началото на войната в Украна, френските депутати заключиха, че е "съществено необходимо да се попълнят запасите от боеприпаси и части, за да се позволи обучение с висока интензивност“. Заложената от тях прогноза за разходите възлизаше на 6 милиарда евро.