Военният бюджет на Франция през 2023 г. ще достигне почти 44 милиарда евро, става ясно от изявление на Министерството на въоръжените сили на страната.

"През 2023 г. бюджетът на френската армия ще бъде увеличен за шести пореден път и ще възлезе на 43,9 милиарда евро“, се казва в разпространеното съобщение. От военното ведомство поясняват, че средствата за въоръжените сили ще се увеличат с 3 милиарда евро в сравнение с 2022 г.

"В момента във Франция се подготвя нова програма за развитие на въоръжените сили и оръжията за 2024-2030 г.“, се казва още в текста. Проектът ще бъде внесен за обсъждане в парламента не по-късно от декември.

Говорейки на среща на френските посланици в началото на септември, президентът на страната Еманюел Макрон каза, че Франция планира да направи армията си първа в Европа по отношение на оборудването. По-специално той се изказа в подкрепа на укрепването на силите за ядрено възпиране.

Държавният глава възложи също така на министъра на въоръжените сили Себастиен Льорн и началника на Генералния щаб генерал на армията Тиери Буркар да преразгледат програмата за оборудване на армията, като отчитат настоящия геополитически контекст.

През август началникът на щаба на френските сухопътни сили генерал Пиер Шиле обяви необходимостта от укрепване на противовъздушната отбрана, закупуване на допълнителни дронове и далекобойна артилерия.