Френският министър на финансите Бруно Льо Мейр заяви, че законът за климата на президента Джо Байдън показва, че САЩ са приели индустриална политика, която отразява китайския модел на големи субсидии за стимулиране на вътрешното производство, пише Bloomberg.

Европейският съюз, който изпраща работна група във Вашингтон следващия месец, за да изложи опасенията си относно Закона за намаляване на инфлацията, трябва да разгледа всички възможности за защита на собствената си индустрия, каза той на пресконференция в Париж заедно с германския министър на икономиката Роберт Хабек.

"Навлязохме в нова глобализация“, каза Льо Мер. "Китай влезе в тази глобализация преди много време с масивна държавна помощ, запазена изключително за китайски продукти. Точно пред очите ни САЩ се насочиха към тази нова глобализация, за да развият индустриалния си капацитет на територията на САЩ".

Законът на САЩ влезе в сила през август, като предлага милиарди долари стимули за компаниите за възобновяема енергия. Това провокира опасения в Европа относно кумулативното въздействие на някои мерки върху индустрията, включително заплахата от примамване на инвестиции.

Френските и германските министри са се съгласили за необходимостта от укрепване на европейската индустрия, ако властите от двете страни на Атлантика не успеят да постигнат компромис. ЕС трябва да действа по-бързо и решително, подчерта Хабек.

Френският президент Еманюел Макрон ще повдигне въпроса по време на държавно посещение във Вашингтон следващата седмица. Германският канцлер Олаф Шолц каза на бизнес конференция в Берлин във вторник, че преговаря с Байдън за изкривяващите ефекти от мерките на САЩ и предложи ЕС да увеличи собствените си държавни субсидии.