Франция ще помогне на компаниите, които са най-изложени на по-високи цени на енергията, да получат повече помощи през следващите месеци, заяви френският министър на икономиката, като очерта бюджет за 2023 г., в който преобладават мерки за борба с инфлацията, пише Financial Times.

"Борбата с инфлацията е икономически и политически приоритет", заяви Бруно Льо Мер в понеделник. "Инфлацията е отрова за демокрациите, историята го е показала."

Льо Мер обеща, че правителството ще помогне на бизнеса да се предпази от спираловидното покачване на цените на газа и електроенергията, като настоя, че Франция няма да се върне към подхода "каквото е необходимо", въведен по време на пандемията от Ковида-19.

Франция отложи някои трудни решения за разходите с цел да запази дефицита в публичния сектор на ниво от 5 % от брутния вътрешен продукт през 2023 г. Според бюджетните планове до 2027 г. тя се стреми да го намали до 3 % или в рамките на наложените от ЕС ограничения.

Льо Мер заяви, че Франция настоява за удвояване на държавната помощ за промишлени предприятия и други средни предприятия, които се борят със сметки за енергия в размер до 100 млн. евро, въпреки че мярката изисква одобрение от Брюксел. Той каза, че резервът от 3 млрд. евро, предназначен за подпомагане на предприятията, ще бъде използван до 2023 г.

"Няма да позволим инфлацията да застраши нашите промишлени предприятия - от най-големите групи до най-малките", каза Льо Мер.

Френското правителство е предвидило 45 млрд. евро за ограничаване на увеличението на цените на електроенергията и газа за потребителите и някои от най-малките предприятия до 15% през 2023 г.