Франция и балтийските държави Естония, Латвия и Литва изразиха безпокойство, след като китайският посланик в Париж Лю Шайе постави под въпрос суверенитета на бившите съветски страни като Украйна, пише Sky News.

Попитан дали Крим е част от Украйна или не, китайският посланик Лу Шайе е заявил, че исторически той е бил част от Русия и е бил предложен на Украйна от бившия съветски лидер Никита Хрушчов. 

В интервю, излъчено по френската телевизия той заявява: "Тези страни от бившия СССР нямат действителен статут в международното право, защото няма международно споразумение, което да материализира техния суверенен статут."

Що се отнася до Крим, според Лю Шайе "зависи как възприемате проблема". Посланикът заяви, че полуостровът "първоначално е принадлежал на Русия", а по време на съветската епоха "[Никита] Хрушчов го е дал на Украйна".

Франция отговори, като обеща "пълна солидарност" с всички засегнати съюзнически страни, които според нея са получили независимост "след десетилетия на потисничество".

" Украйна, тя беше международно призната в рамките на границите, включително Крим през 1991 г., от цялата международна общност, включително Китай“, заяви говорител на външното министерство.

Говорителят подчерта, че Китай ще трябва да изясни дали тези коментари отразяват държавната политика или са частно мнение.