Франция прекратява военното си присъствие в Нигер до края на 2023 година, заяви президентът на страната Еманюел Макрон, предава CNN. Това е последният епизод в напрегнатите двустранни отношения, след като военните превзеха властта в Ниамей през юли 2023 година.

"Ние слагаме край на нашето военно сътрудничество с фактическите власти на Нигер, защото те не искат повече да се борят с тероризма“, заяви Макрон по отношение на военните лидери, които поеха управлението на северозападната африканска държава.

Франция не е признала военните власти на Нигер и настоява, че сваленият президент Мохамед Базум остава единствената легитимна власт в страната.

Решението за прекратяване на "сътрудничеството“ е "защото ние не сме там, за да се занимаваме с вътрешна политика и да бъдем заложници на пучистите“, заяви Макрон, имайки предвид военната група.

Изтеглянето ще бъде организирано през следващите седмици, заяви той.

"Те ще се върнат по организиран начин през идните седмици и месеци и за това ние ще се координираме с пучистите, защото искаме това да се случи спокойно“, отбеляза Макрон.

Управляващите военни в Нигер заявиха, че приветстват решението на Франция да изтегли войските си от страната, според изявление, публикувано до държавната телевизия на Нигер Tele Sahel.

"Тази неделя празнуваме още една стъпка към суверенитета на Нигер. Френските войски и френският посланик ще напуснат Нигер до края на годината“, се казва в изявлението. "Империалистическите и неоколониалистките сили вече не са добре дошли на нашата национална територия“.

"Всеки човек, институция или структура, чието присъствие заплашва интересите и перспективите на нашата страна, ще трябва да напусне земята на нашите предци, независимо дали им харесва или не“, се добавя в него. "Нашата съпротива ще бъде непоколебима и ще се справи с всяка институция или структура, която се опитва да оспори висшите интереси на нашата нация“.

Франция е разположила военни части в страната, много от които са били там, за да помогнат в мисии за борба с тероризма, на базата на това, че Нигер е относително стабилна демокрация в регион, изпълнен с политически катаклизми, тероризъм и ислямистки бунтове, съобщи CNN.

Остават около 1500 войници.

В отговор на въпрос за графика на изтеглянето Макрон заяви, че няма да има френски войници в Нигер до края на 2023 г.

По-рано този месец двама американски служители също заявиха, че Съединените щати могат да започнат да изтеглят войските си от Нигер през следващите седмици, съобщи CNN по-рано. До половината от около 1100 американски войници, разположени в Нигер, могат да бъдат изтеглени от страната.

Френският президент каза още, че е решил да върне във Франция посланика на страната в Нигер Силвен Ите.

"Франция реши да върне своя посланик", отбеляза Макрон. "В следващите часове нашият посланик заедно с няколко дипломати ще се върнат във Франция“.

Това съобщение идва малко повече от седмица, след като Макрон  заяви, че посланикът е "буквално държан заложник във френското посолство“.

След преврата през юли военната хунта нареди на Ите да напусне страната, а по-късно отмени визата му и инструктира полицията да го експулсира.

Но дипломатът остана на мястото си, според френското президентство, а френските власти повториха, че не признават властта на хунтата.

Итте все още работи, каза френският външен министър Катрин Колона по-рано този месец, добавяйки, че той "ще остане толкова дълго, колкото искаме да остане“ и че завръщането на длъжностното лице е решение на Макрон.