Франция и Обединеното кралство са за намаляване на цените на енергията и определяне на таван на цените на петрола. Това се посочва в съвместно изявление на външните министри на двете страни Катрин Колона и Джеймс Клевърли, разпространено в петък след разговорите им на Парижкия форум за мир, предава ТАСС.

"Министрите се съгласиха да работят заедно, за да гарантират сигурността на енергийните доставки и да ускорят енергийния преход“, се казва в изявлението. "Те потвърдиха необходимостта от намаляване на цените на енергията и определяне на таван на цените на петрола“, се подчертава в комюникето. Външните министри на Франция и Великобритания също се споразумяха да "засилят двустранното сътрудничество в областта на ядрената енергетика".

Освен това министрите обсъдиха проблемите на борбата с нелегалната миграция през Ламанша. "Страните подчертаха важността на борбата с всички форми на нелегалната миграция и нейните причини“, се подчертава в комюникето. "Външните министри също се споразумяха да засилят сътрудничеството със съседните страни за решаване на този проблем“, се казва в изявлението.

Колона и Клевърли заявиха, че "очакват с нетърпение двустранна среща на върха, която ще се проведе във Франция в началото на 2023 г.“ "Те подчертаха важността на сътрудничеството при решаването на двустранни и международни проблеми“, се казва в комюникето.