Първият дипломат на Китай Ван И се срещна с френския президент Еманюел Макрон в сряда, за да обсъдят усилията за постигане на мир в Украйна, съобщава CNN.

В изявление, публикувано от китайското посолство, се отбелязва, че "Китай оценява ролята на Франция като независима велика държава".

"Ван И подчерта, че Китай настоява за обективност по този въпрос и винаги се опитва да насърчава мира и преговорите“, се казва в изявлението.

Освен това се казва, че Китай е готов да работи с Франция и международната общност за проучване на политически средства за разрешаване на проблема и постигане на прекратяване на огъня и прекратяване на войната възможно най-скоро.

От изявлението на Елисейския дворец стана известно, че страните имат "обща цел" - установяването на мир в Украйна.

Припомняме, че Съединените щати са загрижени за партньорството между Китай и Русия, както и за подкрепата на Китай за военната интервенция на Русия в Украйна.

Освен това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че откриването на няколко шпионски балона в небето на САЩ е следствие от схемите, използвани от Русия и Китай за разузнаване срещу страни от НАТО.