От Елисейския дворец определиха срещата между държавния глава на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц като "много конструктивна", отбелязвайки, че тя е довела до създаването на работни групи по енергетика, отбрана и иновации, предава AFP.

По-рано днес Шолц пристигна в Париж за разговори с френския лидер Еманюел Макрон. Пресконференцията на държавните глави след срещата бе отменена поради липса на време на канцлера, който след Париж отпътува за Атина.

Според Елисейския дворец страните са успели да се договорят за създаването на работни групи по енергетика, отбрана и иновации. Освен това френският президент и германският канцлер обсъдиха двустранните отношения "в духа на тясна работа в средносрочен и дългосрочен план".

"В тези три области са създадени работни групи, в рамките на които двете правителства ще работят в тясно сътрудничество през следващите дни за по-нататъшни стъпки", поясниха от Елисейския дворец.

След разговорите Шолц каза, че е доволен от срещата с Макрон, като по време на разговора са били повдигнати въпроси за енергетиката и отбраната.

Според френски анализатори отношенията между Париж и Берлин са станали напрегнати през последните месеци на фона на разногласията по отбранителната политика, уреждането на енергийната криза в ЕС на фона на украинския конфликт. Париж също е недоволен от отказа на Берлин да се споразумее за таван на цената на газа и намерението му да предостави огромна подкрепа от 200 милиарда евро на германския бизнес, което според Франция поставя други европейски компании в неравностойно положение на фона на енергийни затруднения.