Франция е блокирала единодушното решение на Европейския съюз за финансиране на доставките на боеприпаси за Украйна, съобщава полската държавна информационна агенция PAP, като се позовава на пожелал анонимност източник от Брюксел.

Правителството на Франция е настояло рефинансирането да бъде възможно не само в случай на доставка на боеприпаси за артилерията, но и на ракети – дори и при ситуация, в която военните на Киев не настояват за изпращането на такива, пояснява източникът на агенция. Полша, както и други страни от Общността, са изрази протест срещу настояването на Париж.

Решението за финансиране на доставката на боеприпаси за Украйна от Европейския съюз бе взето през март в рамките на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Необходимите 2 милиарда евро за целта ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за подкрепа на мира. На тази среща президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за доставки на боеприпаси, най-вече такива със 155-милиметров калибър, които се използват от далекобойната артилерия. В рамките на ЕС такива в момента се произвеждат в Полша, Франция и Германия.

Политическото споразумение от срещата на върха на ЕС обаче трябва да се трансформира в документ с правен характер. Разговорите по този въпрос продължават.

От двата милиарда евро половината трябва да се използват за възстановяване на разходите за доставки на боеприпаси от запасите на държавите-членки. В момента обаче в складовете им няма достатъчно ракети, поради което има търсене за закупуването им извън ЕС.

Франция обаче се противопоставя. В тази ситуация решението би било да се набавят боеприпаси от трета държава на базата на дарения и след това да се възстановят от складовете на държава-членка чрез прехвърляне на други оръжия в третата държава. "Водят се разговори по този въпрос“, разкрива източник от ЕС пред PAP.

По-голям проблем е с втория милиард евро, който трябва да се отдели за съвместни поръчки в европейската индустрия, т.е. де факто в Полша, Франция и Германия. Полша е и най-големият производител на снаряди с такъв калибър, твърди агенцията.

"Французите блокираха решението на ЕС за втория милиард евро преди Коледа. Проектът съдържаше разпоредба, че боеприпасите се възстановяват само въз основа на искане, подадено от Украйна. Париж обаче иска, без да обяснява защо, тази разпоредба да бъде заличена. Това би означавало и възможност за възстановяване на боеприпасите, за които украинската страна не е настоявала. В допълнение към решението за боеприпасите, Франция иска да добави възможността за възстановяване на доставките на ракети“, поясни високопоставеният източник от ЕС пред PAP.

Според някои дипломати зад решението на Франция може да стои лобирането на отбранителните компании. "Става дума за създаване на механизъм за принудително поръчване на специфично оборудване, от което украинската страна всъщност може да не се нуждае“, продължава източникът.

Повечето страни от ЕС са протестирали срещу подобни промени, включително Полша. Въпреки това французите не са се изказали на срещата.

Преговорите по въпроса се очаква да бъдат подновени по-късно през деня.