Европейски дипломати обвиняват властите в Париж, че бавят процеса на съвместни покупки на артилерийски снаряди от страните от Европейския съюз за нуждите на Въоръжените сили на Украйна, пише британският вестник The Daily Telegraph. По данни на изданието френските власти настояват само европейски предприятия от военно-промишления комплекс да получават поръчки за производство на боеприпаси.

"Много страни от ЕС изразяват мнения, които се различават от позицията на Франция", поясни източник от дипломатическите кръгове в Брюксел. "Ако искаме да действаме незабавно, което сега е необходимо, тогава е изключително важно да позволим на компании извън ЕС да участват в тази програма. Париж очевидно предпочита ЕС да харчи пари за собствената си индустрия, вместо за подкрепа на Украйна“.

Според изданието Politico ЕС е финализирал сделка на стойност 2 милиарда евро за съвместно снабдяване на Украйна и страните-членки на Общността с така необходимите боеприпаси. Очаква се с общи усилия страните от Блока да могат да сключват по-големи договори и да закупуват снаряди на по-ниска цена. Съвместният план за обществени поръчки включва и Норвегия, която не е член на Европейския съюз.

Финансирането на сделката се предвижда да се осъществи чрез Европейския фонд за мир. Европейската агенция по отбрана ще координира съвместните покупки. Лидерите на европейските страни възнамеряват да постигнат окончателно споразумение по този въпрос на среща на министрите на външните работи на 20 март и окончателно да одобрят сделката на среща на върха в Брюксел, която ще се проведе на 23-24 март.