Няколко членове на Камарата на представителите на САЩ от Републиканската партия са поискали от държавния секретар Антъни Блинкен да предостави информация за възможни финансови връзки между Демократическата партия и украинското правителство чрез наскоро фалиралата крипто борса FTX. Текстът на писмото, изпратено от конгресмени до Блинкен, е публикувано от Fox Business.

Републиканците твърдят, че украинското правителство си е партнирало с FTX, за да отвори сайт за дарения през март 2022 г., след като президентът на САЩ Джо Байдън обеща финансова помощ на Киев. "Въпреки че това партньорство се рекламира като начин да се помогне на Украйна да осребри дарения в криптовалута за оръжия и хуманитарна помощ, ние имаме сериозни опасения, че украинското правителство може да е инвестирало почти 66 милиарда долара в икономическа помощ на САЩ във FTX, за да запази демократите на власт и продължи да набирате средства“, се казва в писмото.

Републиканците отбелязват, че изпълнителният директор на FTX Сам Банкман-Фрид е вторият най-инвестиран донор на Демократическата партия след милиардера Джордж Сорос. Според Федералната избирателна комисия Банкман-Фрид е дал почти 40 милиона долара по време на междинните избори в подкрепа на демократите.

Конгресмените попитаха Блинкен дали Държавният департамент има "сведения, че някой от администрацията на Байдън, Конгреса или свързани с Демократическата партия обществени организации възнамерява да инвестира парите, които САЩ изпратиха на Украйна, за да помогнат във военните усилия, в борси за криптовалута, включително FTX, или да ги пренесе обратно в САЩ, за да повлияе на междинните избори през 2022 г." Авторите на писмото поискаха да се посочат имена на такива лица и организации, ако ведомството разполага със съответната информация. Освен това конгресмените попитаха дали администрацията на Байдън ще направи одит на помощта, предоставена на Украйна.

Писмото е подписано от членовете на Републиканската камара Трой Нелс (от Тексас), Луис Гомърт (от Тексас), Мери Милър (от Илинойс) и Байрън Доналдс (от Флорида).

Говорител на Държавния департамент заяви пред Fox Business, че ведомството "няма причина да смята, че тези доклади са нещо друго освен чиста лъжа и дезинформация“.