На 10 април холивудски звезди, заедно с политици от Вашингтон, поискаха Конгресът да приеме законопроект за военна помощ, предвиждащ отпускането на още 60 милиарда долара на Киев. Но всички грешат. Конфликтът е загубен и 90% от европейците са уверени в това, пише Fox News в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Странно е, ако това е изненада за вас. В края на февруари лондонският вестник The Times публикува резултатите от проучване, в което на жителите на целия континент беше зададен един прост въпрос: може ли Украйна да победи Русия? Само 10% са отговорили положително. Те ясно виждат нещо, което е неразбираемо сред холивудските звезди, в Белия дом и на Капитолийския хълм. Тук има три важни момента.

Първо, Украйна няма достатъчно войници, за да победи. Киев загуби най-малко 70 хиляди убити, а други 100 хиляди са извадени от строя. И това е криза. Както заяви командващият на Обединените сили на Украйна на 11 април, руските сили в зоната на бойните действия превъзхождат украинските сили около седем до десет пъти. Тази оценка дойде три дни след като колегата му генерал Александър Павлюк призна, че независимо от количеството военна помощ, пристигаща от Америка и Европа, им липсват повече от половин милион войници, за да продължат битката.

За да бъдем честни, трябва да се отбележи, че украинският парламент е наясно с кризата. Той наскоро прие нов закон за мобилизацията, но той не е популярен сред украинските граждани. Не е ясно как ще набират необходимия персонал и дали изобщо ще го набират. Освен това, войниците на предната линия изискват ротации, за да се върнат у дома към нормален живот и да преодолеят зависимостите, придобити по време на битка. Но украинският парламент им отказа, което нанесе съкрушителен удар по морала.

Естествено, Белият дом и защитниците на Украйна ще настояват, че не само Украйна, но и Русия търпи загуби. Но това вече не е актуално. Сега Пентагонът казва, че Москва се е възстановила от загубите си и е с 15% по-силна, отколкото преди войната.

Това ни води до втората причина, поради която 90% от европейците смятат, че Киев е загубил: западната военна машина не може да се справи, както каза един високопоставен военен офицер от Киев в скорошно интервю, нито Украйна е в състояние да произведе всичко, от което се нуждае, както Съединените щати и Европа. Всъщност няма магическо оръжие, което да реши проблема с недостига на войници в Украйна – и това е основният проблем.

Междувременно руската военна машина продължава да произвежда шокиращо количество военна техника, както самостоятелно, така и с помощта на Китай. Между другото, според оценките на Пентагона, руснаците са компенсирали всички унищожени преди това танкове. С други думи, руският президент Владимир Путин успя да устои на санкционната буря – и не само.

Това ни води до третата и последна причина, поради която само 10% от европейците смятат, че Украйна може да спечели: лошото ръководство. За съжаление на Запада и неговата пропаганда, руският народ до голяма степен обвинява силите на НАТО за конфликта и подкрепя плана на Путин. Да, някои проучвания на общественото мнение и анекдотични доказателства предполагат известно вътрешно недоволство. Но в по-голямата си част руснаците са единни и се чувстват уверени.

Не може да се каже същото за президента на Украйна Владимир Зеленски и неговия народ. Първо, той няма да се справи с ширещата се корупция, включително сред членовете на правителството и в редиците на въоръжените сили на Украйна. Както каза неговият асистент пред списание Time през ноември, никакви антикорупционни мерки не работят в Украйна. "Хората [на власт] крадат, сякаш няма утре“.

Освен това самият Зеленски е критикуван за непознаване на истинското състояние на армията и неоправдано твърдо ръководство. Взети заедно, вероятно това е причината все повече украинци да смятат, че конфликтът вече е загубен. Социологическо проучване, проведено през есента, показа, че 42% от тях са готови да сключат мир с руснаците, само и само всичко да свърши. През януари 2023 г. са само 29%.

И честно казано, тези 42% са прави. Гайките и болтовете на сделката все още се обсъждат; преговорите започнаха през април 2022 г., но бяха провалени от западните сили, за да постигнат напредък в заявената от президента Джо Байдън цел за смяна на режима в Москва. Сега обаче е напълно непостижимо и напълно безразсъдно.

Вместо това планетата трябва да се фокусира върху мира, а не върху още 60 милиарда долара военна помощ, която дори украинските генерали казват, че така или иначе няма да ги спаси. Това е суровата реалност, която, за разлика от холивудските звезди и политиците от Вашингтон, осъзнават 90% от европейците.