Ръководителят на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) Антъни Фаучи посъветва хората да носят маска на закрито, дори вече освен двете първи дози да са се инжектирали с бустър срещу Covid-19, предава Fox News.

В хода на виртуално участие на дискусия за пандемията, Фаучи каза на публиката, за разлика от указанията за маски на CDC, да носят маска, докато се събират с хора на закрито, ако не са сигурни във ваксинационния статут на всички останали.

"Всички говореха какво да правите, ако сте неваксиниран или без бустер, но какво трябва да направи някой, който има и трите ваксини, за да се предпази от варианта омикрон?“ — попита Фаучи член от виртуалната аудитория.

"Да, добър въпрос. Молим хората да отидат да си поставят бустерни инжекции и въпросът, който току-що беше зададен, е много уместен. Това, което правите, е точно това, което казваме, а това е да бъдете предпазливи и внимателни“, каза Фаучи.

"И едно от нещата, които са много ясни е, че ако трябва да сте на закрито и не сте сигурни какъв е ваксинационният статус на хората около вас, носете маска“, каза той.

Фаучи добави, че е важно да има добра вентилация, докато сте на закрито и че, въпреки че страната се насочва към по-студени месеци, да се опитаме да провеждаме събирания с големи групи хора на открито.

Най-новото ръководство за маски на CDC гласи, че "всеки на 2 години или повече, който не е напълно ваксиниран, трябва да носи маска на закрити обществени места“, но че тези, които са напълно ваксинирани, трябва да носят маска само на закрито, ако се намират в район на "значително или високо предаване“ на вируса.

Превод и редакция: Иван Христов